Wanneer een destructief onderzoek van statische apparatuur, leidingen, etc. niet uitgevoerd kan worden, biedt replicatechniek een interessante oplossing om op locatie toch een metallografisch onderzoek uit te voeren.

Replica onderzoek is een techniek waarbij een afdruk gemaakt wordt van de microstructuur van een materiaal van een geprepareerd oppervlak. Het voordeel van deze niet-destructieve techniek is dat dit ter plaatse uitgevoerd kan worden op een installatie waarbij het te onderzoeken materiaal niet noodzakelijk uit de installatie verwijderd dient te worden en waarbij het te onderzoeken onderdeel intact blijft in tegenstelling tot het “normaal” metallografisch onderzoek. Replica onderzoek is de meest aangewezen inspectietechniek voor het opvolgen van kruipschade (bij structuurveranderingen).

 

Het prepareren van het oppervlak gebeurt door middel van het verwijderen van de aanwezige coating- of verflaag over een oppervlak van ca. 10 x 10cm. Dit oppervlak wordt daarna verder bewerkt d.m.v. schuren en polijsten tot een spiegelend oppervlak. Om de microstructuur zichtbaar te maken wordt het materiaal vervolgens geëtst (afhankelijk van het materiaaltype worden verschillende chemicaliën gebruikt). Met behulp van acetaatfolie en aceton wordt dan een replica gemaakt (een negatief) van het geprepareerde oppervlak. Deze afdruk wordt dan verder in het labo onderzocht en beoordeeld.

Materiaalonderzoek

In onze laboratoria beschikken we over state-of-the-art apparatuur om materialen te onderzoeken. Dit kan gebeuren in het kader van schadeonderzoeken of corrosietesten, maar eveneens in het kader van andere [...]

Inspecties

Wij beschikken over ervaren ingenieurs en inspecteurs die on-site visuele inspecties uitvoeren. Inspecties worden uitgevoerd in functie van de vraag van de klant en hebben typisch als doel de toestand van [...]

Start typing and press Enter to search