Corrosie- en materiaalonderzoek voor de maakindustrie

De maakindustrie omvat industriële en KMO-bedrijven die nieuwe producten maken uit (grond)stoffen. Hoewel deze sector een breed scala aan activiteiten omvat, is er een universele behoefte aan een continue ontwikkeling van producten en processen om competitief te blijven. METALogic ondersteunt innovatie door diensten te leveren op het gebied van materiaalonderzoek, corrosiepreventie en onderzoek.

De voordelen:

 • Til uw product naar een hoger niveau door al in de ontwerpfase rekening te houden met corrosie en preventie;
 • Als er iets misgaat, onderzoek dan waarom corrosie of materiaaldegradatie optreedt;
 • Krijg ondersteuning van onze experts om materiaalgerelateerde problemen aan te pakken.

CONTRACTONDERZOEK VOOR DE MAAKINDUSTRIE

Corrosie wordt maar al te vaak over het hoofd gezien bij de verbetering van bestaande producten of bij het ontwerp van nieuwe producten. Door materiaalexperts te betrekken in de ontwerpfase of bij productwijzigingen kunt u er zeker van zijn dat corrosie of materiaaldegradatie vanaf het prille begin wordt voorkomen.

Innovatieprojecten (met financiële steun van VLAIO)

Wilt u innoveren, maar ontbreekt het u aan kennis over corrosie of materiaaldegradatie om uw project te realiseren? VLAIO geeft financiële steun aan projecten die een aanzienlijk rendement op de werkgelegenheid verwachten. Wij helpen u zowel bij uw aanvraag als bij de projectcoördinatie als er meer partijen bij betrokken zijn. Onze corrosie-expertise staat uiteraard altijd tot uw beschikking.

Andere uitdagingen die een projectgerichte aanpak vereisen

Voor alle R&D-uitdagingen op het gebied van materiaaldegradatie kan een projectgerichte aanpak worden voorgesteld waarbij de klant eigenaar blijft van de intellectuele eigendomsrechten.

STREICHER/HUEY/STRAUSS TESTEN VOOR DE MAAKINDUSTRIE

Bij de productie van apparatuur kunnen materialen worden blootgesteld aan hoge temperaturen. Wanneer roestvast staal en nikkellegeringen gedurende lange tijd worden blootgesteld, kunnen zij gesensitiseerd worden, d.w.z. gevoeliger worden voor interkristallijne corrosie.

Streicher, Huey en Strauss corrosion testen (ASTM A262 of equivalent EN ISO 3651) zijn manieren om snel eindproducten te screenen op de aanwezigheid van sensitisatie.

 • Streicher test (ASTM A262, Practice B)
 • Huey test (ASTM A262, Practice C)
 • Strauss test (ASTM A262, Practice E)

SCHADEONDERZOEK VOOR DE MAAKINDUSTRIE

Het beste wat we met defecten/schade kunnen doen, is ervan leren. De materialen van uw product of apparatuur kunnen op onverwachte manieren degraderen. Wij helpen u de oorzaak van de degradatie te achterhalen en bieden manieren om herhaling van soortgelijke problemen te voorkomen. Een schadeonderzoek kan het volgende omvatten:

 • On-site inspectie
  Indien de apparatuur/het product niet destructief kan worden onderzocht – of als aanvulling op een volledig destructief schadeonderzoek – kan het product of de apparatuur ter plaatse worden geïnspecteerd.
 • Visuele inspectie
  De morfologie van de materiaaldegradatie wordt visueel onderzocht (macroscopische evaluatie en stereomicroscopische evaluatie).
 • Cross-sectie analyse
  Er worden dwarsdoorsneden (cross-secties) door het materiaal gemaakt om (onder andere) de microstructuur, de diepte van de aantasting, de morfologie van de aantasting, de coatingstructuur en de coatingdikte te onderzoeken.
 • SEM (-EDX) analyse
  SEM-microscopie wordt gebruikt om breukoppervlakken of degradatiemorfologie te onderzoeken bij hogere vergrotingen (100x tot >10.000x). SEM-EDX-analyse maakt het mogelijk de elementaire samenstelling van corrosieproducten en de samenstelling van een coating te bepalen.

COATING EXPERTISE VOOR DE MAAKINDUSTRIE

Afhankelijk van de toepassing kan uw product of installatie baat hebben bij een coating die bescherming biedt tegen omgevingsfactoren.

Hoe weet u of uw coating de juiste fit is voor uw individuele geval en verwachtingen? METALogic biedt zowel klimaattesten, (cyclische) zoutneveltesten en coatingevaluaties om de prestaties van uw coating te evalueren.

Eerst wordt de kwaliteit van uw coating gecontroleerd door middel van een versnelde corrosietest die aan uw situatie kan worden aangepast. Daarna worden de testpanelen/onderdelen visueel beoordeeld om het begin van corrosie, blaarvorming en de aanwezigheid van andere defecten te detecteren. Bovendien kunnen coating hechtingstesten (cross-cut, pull-off), DFT (droge film dikte) metingen en kleur- en glansmetingen worden opgenomen in de beoordeling indien relevant. Naast deze corrosie- en evaluatietesten, voert METALogic ook een reeks mechanische en chemische weerstandstesten uit op gecoate panelen of onderdelen.

Zorg ervoor dat uw product of installatie op lange termijn stand houdt door onze expertise van bij het begin in het proces te betrekken. Wij beantwoorden graag al uw vragen en stellen u graag onze diensten ter beschikking. Aarzel dus niet om ons vandaag nog te contacteren!

Corrosietesten

Het testen van corrosie in ons laboratorium gebeurt hoofdzakelijk via blootstellingstesten en/of via elektrochemische testen (cyclische polarisatiemetingen). Blootstellingstesten liggen het dichtst bij de [...]

Schadeonderzoek

Vroeg of laat overkomt het iedereen: je ondervindt schade. Geen nood, METALogic is een waar kenniscentrum met een team van doorgewinterde experts in schadeonderzoek die ondersteund worden door [...]

(Cyclische) zoutneveltesten

Traditioneel testen we coatings door ze te onderwerpen aan een agressieve omgeving zoals bijvoorbeeld de neutrale zoutneveltest (ISO 9227 NSS of ASTM B117). Bij deze test stellen we de coatings bloot aan [...]

Materiaalselectie

Het is van groot belang bij nieuwbouw, vervanging, verandering van procescondities van een installatie om het meest adequate constructiemateriaal te selecteren. Dankzij onze specifieke kennis en jarenlange [...]

Contractonderzoek

Wij bieden contractonderzoek aan voor projectmatig onderzoek naar materialen, coatings en materiaaldegradatie. Wij stellen ons team van ingenieurs samen op basis van uw vraagstelling en voor complexe [...]

Corrosieanalyse sprinklersystemen

Sprinklersystemen komen in aanraking met belucht water (met zuurstof in) waardoor de stalen leidingen aan corrosie onderhevig zijn. Het probleem escaleert wanneer er sprake is van MIC (microbiologisch [...]

Start typing and press Enter to search